Indyk w sosie cydrowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Smaczne i zdrowe mięso z indyka w sosie z cydrem to nowe połączenie, które zawróciło nam w głowach i żołądkach!

Indyk w cydrze small

Składniki:

1kg piersi indyka

2 marchewki

1/2 selera

1 pietruszka

1 cebula

olej

szklanka wody

1/2 szkl cydru

1/2 szkl śmietanki 30%

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

1. Pierś z indyka pokroić na 8 części w poprzek włókien. Rozgrzać na patelni olej, obsmażyć kawałki indyka na rumiano z każdej strony. Włożyć do rondla lub szybkowaru.

2. Warzywa pokroić w słupki, dodać do mięsa, podlać 1/2 szkl cydru i 1 szklanką wody. Dusić ok 45-50 min. Na koniec, gdy mięso i warzywa będą miękkie zagęścić sos 1/2 szkl śmietanki 30% oraz łyżką mąki ziemniaczanej. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Print Friendly
3 comments on “Indyk w sosie cydrowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×