Świąteczny likier z białej czekolady/Eggnog

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

eggnog xmas small

Składniki:

750 ml mleka

4 duże żółtka

1/3 szklanki cukru

100 g białej czekolady, drobno posiekanej

3 łyżki whiskey ( można bez, będzie świetna dla dzieci)

Wykonanie

  1. Podgrzać mleko w rondlu do zagotowania.

  2. Utrzeć żółtka z cukrem. Powoli wlać gorące mleko, ciągle mieszając.

  3. Przelać miksturę z powrotem do rondla, gotować przez 10 minut, nieprzerwanie mieszając, aż mieszanina zgęstnieje.

  4. Włożyć czekoladę, wymieszać. Dodać whiskey. Podawać z dodatkiem cukrowych pianek lub posypane cynamonem lub gałką muszkatołową. 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×