Tort ananasowo- orzechowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tort orzechowy świąteczny small

 Składniki

4 jajka

150 g cukru

100 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonych włoskich orzechów

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wrzątku

Masa

1 opakowane budyniu waniliowego

500 ml mleka

250 g masła

100 g tartych orzechów włoskich

100 g czekolady gorzkiej

puszka ananasa

Polewa

200 g czekolady gorzkiej

200 ml śmietanki 30%

  1. Jajka ubić na wysokich obrotach, dodać 3 łyżki wrzątku. Wsypać cukier i ubijać kolejne 2 minuty.

  2. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia oraz orzechy wymieszać i wsypywać partiami do jajek, zmniejszając obroty miksera na minimalne.

  3. Natłuścić tortownicę i(28 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez 25-30 minut (sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudzić i przekroić na 3 części.

  4. Ugotować budyń zgodnie z instrukcją, wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

  5. Masło utrzeć na „puch”. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce budyń. Następnie wmieszać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę i tarte orzechy.

  6. Blaty nasączyć syropem z ananasa. Rozłożyć cząstki ananasa na biszkoptowym blacie i pokryć warstwą kremu. Przykryć kolejnym biszkoptem, porcją ananasa i masy.

  7. Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Posmarować wierzch i boki tortu.

Tort ananasowo- orzechowy small

Print Friendly
,
3 comments on “Tort ananasowo- orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×