Makowiec z jabłkami według mamy/ Mama’s poppy seed cake with apples

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Tradycyjnym wypiekiem na święto Marcina są oczywiście rogale, ale nie w naszej rodzinie. Nasz Marcin życzy sobie bowiem czegoś, co zawiera maksymalną ilość maku. I tak od od kilkunastu lat mama piecze makowiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale także na imieniny marcińskie ;) Przepis, można by rzec tradycyjny, gdyż w rodzinie męża od ponad 30 lat. Wypróbowany wielokrotnie, ręczymy za niego słowem honoru :D

 tradycyjny makowiec z jabłkami small

Składniki

300 g maku

9 jajek

1 kostka masła

300 g cukru pudru

1 szklanka orzechów i rodzynek

6 czubatych łyżek kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

400 g jabłek startych na tarce

500 ml wody

500 ml mleka

 

Wykonanie

1. Mak wypłukać, zalać wrzącą mieszanką wody i mleka, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Odstawić na cały dzień/ nocy. Odsączyć i zmielić 2-3 razy.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać masło i dalej ucierać.

3. Mak i kaszę mannę dodać do masy żółtkowej, dobrze utrzeć.

4.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wymieszać z bakaliami, jabłkami i proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ostrożnie połączyć z masą makową.

5. Standardową prostokątną blaszkę posmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Makowiec piec przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 45-50 minut. Zostawić do zupełnego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Polewać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

tradycyjny makowiec z jabłkami 2 small

Print Friendly
15 comments on “Makowiec z jabłkami według mamy/ Mama’s poppy seed cake with apples
  1. Tak Potwierdzam przepis znany od ok 30 lat .
    U nas małopolsce jest znany jako japoński
    Nalerzy dodać i z jabłak najleprze renety
    inne sotrzystrze dają dużo wilgoci i troszkę może podmóc.
    Dodaję iż przez jabłka jat on krótko trwały. Jeśli go zjemy w ciągu 4dni to super. jeśli nie to po 5-6 dniach już czuć lekko pleśnią ( fermentacja) powinien być przechopwywany w lodówce.
    Badzo dobrze się go zamraża i przechowuje.

  2. Jabłka należy dodać przed dodaniem piany :) Ja wg podobnego przepisu piekę od ok. 40 lat, tylko w moim jest więcej jabłek (najlepsza jest Szara Renet) , kaszy … i tej porcji piekę 2 keksowe blaszki. Nazwa też jest inna, a mianowicie „Makowiec japoński), tak było w „Poradniku Rodzinnym”, który kiedyś był wydawany chyba co miesiąc już nie pamiętam :) Jest bardzo smaczny – polecam :)

    • dziękujemy za podpowiedź. Również znamy go pod nazwą makowiec japoński;) Poradnik rodzinny? My pamiętamy taką gazetę Poradnik domowy ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×