Tort rumowy/ Rum& cherry cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 karpatka świąteczna small

Ostatnio przeglądałam książkę Domowe wypieki i natknęłam się na ten przepis. Wydał mi się trochę dziwny, ale bardzo ciekawy. Spróbowałam go wykonać, ponieważ lubię masy z dodatkiem żółtek. Jajka sprawiają, że masa jest aksamitna, a smak głęboki. Ciacho wyszło pyszne, rodzina zaaprobowała ;)

Składniki

125 g masła

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

125 g mąki pszennej

6 jajek

Masa

200 g konfitury z wiśni lub wiśni z kompotu

4 łyżki mąki kukurydzianej

6 żółtek

150 g cukru

375 ml mleka

8 łyżeczek żelatyny

750 ml śmietanki kremówki

3-4 łyżki rumu

3 łyżki płatków migdałowych

cukier puder do posypania

  1. Do garnka wlać 250 ml wody, włożyć masło, sól i cukier, zagotować. Odstawić z ognia i wmieszać mąkę. Powstanie zwarte ciasto, które należy ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku, ubijając mikserem na niskich obrotach.

  2. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 3 części. Rozłożyć na blasze i rozsmarować tak, aby średnica wynosiła około 28 cm. ( Blaty trzeba będzie upiec na 2 tury. Można też rozłożyć ciasto do tortownicy)* Piec w 220 stopniach przez około 15 minut.

  3. Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka ubić wraz z cukrem. Mleko zagotować i wlewać cienką strużką do ubitych żółtek. Ubijać, aż powstanie gęsty krem. Wlać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić.

  4. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z tężejącym kremem jajecznym. Wlać rum, wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  5. Na pierwszy blat nałożyć porcję konfitury wiśniowej lub wiśni z kompotu, przykryć połową kremu rumowego. Czynność powtórzyć. Boki pokryć płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni, wierzch posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin.

Print Friendly
,
16 comments on “Tort rumowy/ Rum& cherry cake
  1. w składnikach masy jest mąka kukurydziana,a w sposobie wykonania jej nie ma? czy nie potrafię czytać ze zrozumieniem :)
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×