Makaronowy stir fry/ Pasta stir fry

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

 

 makaronowy stir fry small 2

Dziś danie szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie zajmie więcej niż 15-20 minut, jeśli wszystko dobrze skoordynujemy ;)

 

Składniki

400 g piersi z kurczaka lub szynki wieprzowej lub karkówki *

1/2 brokuła, podzielonego na niewielkie różyczki

100 ml bulionu z kurczaka ( my dałyśmy wodę z 2 łyżeczkami sosu sojowego i odrobiną sosu Worceistershire tym razem)

1 łyżka miodu

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

2 łyżki oleju rzepakowego

200 g makaronu pełnoziarnistego penne

2 ząbki czosnku

 

Wykonanie

1. Pierś z kurczaka lub wieprzowinę pokroić na około 2 cm paski. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć mięso. W tym samym czasie przygotować dwa rondle z wodą i ugotować makaron al dente oraz brokuł, także al dente z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą.

2. Do mięso dodać czosnek i miód, podsmażyć kilka sekund, wlać bulion lub wodę i dodać brokuł i makaron. Podsmażać przez 2 minuty, aż wszystkie smaki się połączą, dodać sok z cytryny i orzechy laskowe, serwować.

inspiracja: Good food. One- pot dishes

 

* my zamarynowałyśmy naszą szynkę: 3 szklanki wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka sosu sojowego, 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) i w takiej zalewie trzymałyśmy mięso przez kilka dni w lodówce. Było świetne, soczyste, delikatne i bardzo szybko usmażyło się. 

 

 

Print Friendly
One comment on “Makaronowy stir fry/ Pasta stir fry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×