Sernik kawowo-chałwowo-kakaowy z pierzynką wiśniową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

sernik kakaowo chałwowy 2 small SERNIK

Spód
190 g ciastek pełnoziarnistych Digestive

2 łyżki masła

Masa kawowo-chałwowo- kakaowa

300 g chałwy waniliowej

100 ml mocnej kawy

100 ml śmietanki kremówki

4 łyżki kakao

Masa serowa

500 g tłustego twarogu, zmielonego

500 g sera ricotta

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

5 jajek

Wierzch

400 g wiśni (świeżych lub z kompotu)

1/3 szklanki zalewy z wiśni lub wody

1/3 szklanki cukru

1/4 łyżeczki cynamonu

2 gwiazdki anyżu

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1/2 laski wanilii (lub cukier waniliowy)

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

2 łyżki wiśniówki lub koniaku

Wykonanie

  1. Sery i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

  2. Pokruszoną chałwę włożyć do rondla, zalać kawą i śmietanką i podgrzewać ciągle mieszając, do rozpuszczenia chałwy. Kakao wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody- powstanie gładka pasta, którą dodać do masy chałwowo- kawowej. Ostudzić.

  3. Ciasteczka Digestive zmielić i utrzeć z masłem. Tortownicę (wielkość 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, mocno dociskając. Wstawić do lodówki

  4. Do zmielonego twarogu dodać ricottę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na niskich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku i ciągle miksować. Na koniec dodać wystudzoną masę chałwowo- kawową.

  5. Masę wylać na przygotowany spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 100 min

  6. Po określonym czasie, otworzyć lekko drzwiczki piekarnika, a po kilku minutach nieco szerzej. Po około 10 minutach wyjąć sernik, ostudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin. Im dłużej się studzi, tym konsystencja sernika jest lepsza.

  7. Wiśnie wraz z cynamonem, zalewą, skórką pomarańczową, cukrem, anyżem i wanilią włożyć do rondla, zagotować, trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Skrobię wymieszać z kilkoma łyżkami wody, dodać do wiśni, ciągle mieszając. Postawić znów na ogniu, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać wiśniówkę lub koniak, wymieszać i wystudzić.

 

sernik chałwowy 4 small

*warstwa serowa na bazie przepisu z Kwestia Smaku

Print Friendly
,,
6 comments on “Sernik kawowo-chałwowo-kakaowy z pierzynką wiśniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×