Czekoladowy pudding ryżowy z przyprawionymi gruszkami/ Chocolate rice pudding with spiced pears

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Poprzedni pudding ryżowy tak nam smakował, że postanowiłyśmy zrobić kolejny, tym razem z czekoladą i przyprawionymi gruszkami. 

Moim ulubionym jest nadal ten z jabłkami, ale mama i jeden z mężów orzekli, że czekoladowy górą. Przekonajcie się sami ;)

 czekoladowy pudding ryżowy small 2

Składniki

5 szklanek mleka

3 łyżki masła

1 szklanka ryżu ( najlepiej do risotto, tj. arborio)

1/4 szklanki cukru

100 g gorzkiej czekolady, pokruszonej

 

Gruszki

4 szklanki wody

1/3 szklanki cukru

1 laska cynamonu

4 dojrzałe gruszki

 

Wykonanie

1. Zagotować mleko.

2. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ryż i mieszając podsmażać przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się przezroczyste.

3. Zredukować ogień do minimum i dodać do ryżu 100 ml gorącego mleka,podgrzewać ciągle mieszając, aż ziarno wchłonie płyn. Powtarzać czynność do wyczerpania się mleka. Zajmie to około 40 minut. Gdy ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn dodać cukier i czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia i przykryć.

4. Podgrzać wodę z cukrem i cynamonem, aż do rozpuszczenia cukru. Gruszki przeciąć na połowy lub pokroić w 2 cm plastry, włożyć gruszki do syropu i trzymać na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Odstawić z ognia i przykryć.

5. Ryż nakładać do miseczek lub na talerzyki, na każdej porcji położyć gruszki. Podawać gorące.

 

Print Friendly
4 comments on “Czekoladowy pudding ryżowy z przyprawionymi gruszkami/ Chocolate rice pudding with spiced pears

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×