Schab ze śliwką/ Pork with prunes

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Schab ze śliwką small

Ommm omm omm i mniam mniam mniam… wytwór jednej z naszych mam ;)Pyszny, soczysty, idealnie wyważony smakowo:D

 

Składniki

1.5 kg schabu

2 łyżki soli

2 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody

20 suszonych śliwek

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

10 ziarenek pieprzu

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

2 ząbki czosnku

 

Wykonanie

1. Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie, dodać ziele, posiekany czosnek, pieprz i liść laurowy. Mięso ułożyć w naczyniu, zalać marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 2 dni.

2. W mięsie zrobić niewielkie nacięcia. W każde z nich włożyć śliwkę. Schab ułożyć w rondlu, zalać marynatą, zagotować i trzymać na ogniu przez około 10 minut.

3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia lub przykryć naczynie, w którym schab będzie pieczony folią aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić, żeby odpoczęło. Świetne spożywane na zimno.

Print Friendly
,,
14 comments on “Schab ze śliwką/ Pork with prunes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×