Korzenne precelki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

pierniki precelki świąteczne smallŚwięta to nasz ulubiony okres w roku. Już nie możemy się doczekać, kiedy ten magiczny klimat zawita do naszych domów. Wiadomo,że pewne przysmaki wykonuje się dużo wcześniej. Do takich należą właśnie te precelki, które po kilku dniach stają się miękkie i pyszne. Polecamy wszystkim! :-)

Składniki:

200 g miodu

125 g cukru

75 g masła

100 g kandyzowanych owoców, drobno posiekanych

1 jajko

1 łyżeczka przyprawy do pierników

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Wykonanie:

  1. Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, wystudzić.

  2. Do masy dodać owoce kandyzowane i przyprawę korzenną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dwie trzecie mąki wsypać do rozpuszczonego miodu, cały czas miksując.

  3. Masę przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto wraz zresztą mąki. Formować wałeczki o średnicy 1 cm i długości 15 cm, zwinąć w precel. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone precelki zanurzać w czekoladzie i zostawić do zastygnięcia.

 

Inspiracja : Domowe Wypieki, wyd.Olesiejuk

Print Friendly
3 comments on “Korzenne precelki
    • szczerze mówiąc cieżko powiedzieć, czy szybciej z czekoladą miękną…myśle, że tak bo to dodatkowa porcja wilgoci…my zrobiłyśmy wersje z czekoladą i bez i obydwie pięknie zmiękły, ale trzeba poczekać kilka dni, gdyż to jednak ciasto piernikowe :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×