GOLONKA PIECZONA

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

golonka pieczona w piwie small

Składniki:

2 golonki wieprzowe

włoszczyzna (marchewka, pietruszka,seler )

listek laurowy

kilka ziarenek pieprzu

ziela angielskiego

ok 500 ml piwa (my dałyśmy ciemne)

sól

Sposób przygotowania:

1. Opłukane golonki włożyć do  osolonego wrzątku z przyprawami i warzywami. Gotować na małym ogniu (ok. 1,5 – 2 godziny).

2. Po tym czasie wyjąć golonki z wywaru, ostudzić,  ponacinać skórkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać piwem i  wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut, do zbrązowienia wierzchu golonki.

Print Friendly
13 comments on “GOLONKA PIECZONA
  1. Całkiem smaczna, jestem przyzwyczajona do nieco innego smaku golonki. Doznanie ciekawe. Obawiałam się też, że będzie bardzo tłuste, a nie było tak strasznie. Mam problemy z przeciążeniami wątroby wiec w teorii nie powinnam sobie pozwalać na takie specjały, ale tu mój Essentix na wspomaganie wątroby doskonale się sprawdził. nie miałam po tej potrawie żadnych sensacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×