Kurczak teściowej/Mother-in-law chicken

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

cziken small

Tak tak, nazwa jest poprawna…kurczak teściowej…nie dla teściowej, wypełniony śmiercionośnymi specyfikami ;) Proponowana dziś wersja stale gości u nas w domu ponieważ jest niezwykle smaczna. Nie znałam sekretu tego kurczaka, aż do poprzedniej niedzieli, gdy poprosiłam o przepis. Okazało się, że za smak odpowiada przyprawa do kurczaka z Lidla. Zapytacie być może, czemu chcę się podzielić takim trywialnym przepisem? A dlatego, że chyba każdy z nas ma czasem ograniczony budżet, nie narzeka na nadmiar czasu, brak mu chęci,  a jednak musi nakarmić czymś rodzinę ;)

 

Składniki

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki Vegety

1/2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżeczki przyprawy do kurczaka ( tu: przyprawa Mikado z Lidla)

1 kg udek lub podudzi z kurczaka

 

Wykonanie

1. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z papryką, przyprawą do kurczaka i Vegetą. Tą mieszanką dokładnie natrzeć każde udko. Włożyć do pojemnika, zawinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc ( a najlepiej na 24 godziny).

2. Kurczaka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce, przykryć starannie folią, zacisnąć brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na 60 minut. Po tym czasie odkryć kurczaka i piec kolejne 20 minut, do zrumienienia kurczaka. Tak przygotowany kurczak jest soczysty i bardzo bardzo aromatyczny.

 

 

Print Friendly
One comment on “Kurczak teściowej/Mother-in-law chicken

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×