Pudding ryżowy z prażonym jabłkiem/ Rice pudding with apple

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

risotto na słodko small

Szkoda, że nie możecie tego spróbować….a przynajmniej dopóki sami tego nie zrobicie, hahahah :) Dziś zjadłam mężowi ryż z jabłkiem, który sobie kupił do pracy i musiałam mu to jakoś wynagrodzić;) Marcin uznał, że domowy deser jest o wiele lepszy.

Dziś tak zimno na dworze, że taki deser będzie cudowną kompensacją dla zmarzniętego ciała :D

 

Składniki

5 szklanek mleka

3 łyżki masła

1 szklanka ryżu ( najlepiej do risotto, tj. arborio)

1/4 szklanki cukru ( ja dodałam 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego)

 

Jabłka

5 jabłek

1 łyżka masła

4 łyżki rodzynek

cukier waniliowy

1/2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru

 

Wykonanie

1. Zagotować mleko.

2. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ryż i mieszając podsmażać przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się przezroczyste.

3. Zredukować ogień do minimum i dodać do ryżu 100 ml gorącego mleka,podgrzewać ciągle mieszając, aż ziarno wchłonie płyn. Powtarzać czynność do wyczerpania się mleka. Zajmie to około 40 minut. Gdy ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn dodać cukier lub mleko skondensowane, zdjąć z ognia i przykryć.

4. Jabłka pokroić na drobną kostkę. Rozgrzać masło w rondlu, włożyć jabłka, rodzynki, cynamon i cukier. Dusić na małym ogniu, aż jabłka staną się szkliste ( ale nie trzeba ich rozgotowywać).

5. Ryż nakładać do miseczek lub na talerzyki, na każdej porcji położyć jabłka. Podawać gorące.

 

*inspirowane Czekolada C. Bardi

Print Friendly
One comment on “Pudding ryżowy z prażonym jabłkiem/ Rice pudding with apple

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×