Lekkie ciasto z gruszkami/jabłkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Czasem potrzeba super szybkiego ciasta do poczęstowania gości, nasza propozycja świetnie sprawdzi się w takich sytuacjach! Ciasto jest uniwersalne do każdych owoców, więc warto zachować przepis w pamięci:-)

Lekkie ciasto z gruszkami small

Składniki:

3/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl cukru

4 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

wybrane owoce (u nas 1 gruszka, 1 jabłko)

cukier puder do posypania

olej do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy.

2. Ciasto wylewamy do nasmarowanej wcześniej formy. Układamy owoce.

3. Pieczemy ok 30min w temp 180 stopni.

4. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

www*propozycja z jabłkami

 

**przepis zaczerpnięty z Tradycyjnej Kuchni polskiej z naszymi modyfikacjami.

Print Friendly
11 comments on “Lekkie ciasto z gruszkami/jabłkami
    • ceramiczna forma do tarty o średnicy ok 21cm. Z podanej ilości składników wyszły dwa ciasta (tak jak opisane) jedno z gruszkami, drugie z jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×