Kalafior w panierce/ Breaded cauliflower

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

kalafior w panierce 2 small

Tegorocznej jesieni przypomniałyśmy sobie o specjale, którym dawniej zajadałyśmy się ze smakiem. Panierowany kalafior to idealna przystawka lub dodatek do dania głównego. Jasne…smażone jest niezdrowe, ale nie trzeba go przecież  jeść codziennie;)

 

Składniki

1 kalafior

2 jajka

1/2 szklanki bułki tartej

1/2 l oleju

sól, pieprz

 

Wykonanie

1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie ( powinien być leciutko twardawy). Odcedzić i ostudzić kalafior.

2. W miseczce ubić lekko jajka, dodać soli i pieprzu. Różyczki kalafiora zanurzać w mieszance jajecznej i obtaczać w bułce tartej. Strząsnąć nadmiar bułki. Olej rozgrzać i smażyć kalafior, aż będzie złocisty. Podawać natychmiast. Smakuje znakomicie z ketchupem lub sosem czosnkowym.

 

kalafior w panierce small

Print Friendly
2 comments on “Kalafior w panierce/ Breaded cauliflower
  1. ja wolę kalafior obsmażany w cieście naleśnikowym. ciasto to robię trochę bardziej gęste niż na naleśniki i przyprawiam pieprzem i solą. zanurzam różyczki odgotowanego kalafiora i smażę na złoty kolor z każdej strony. według mnie jest lepszy i mniej „pije” tłuszczu. polecam. życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×