Zupa dyniowa z pomarańczą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

zupa dyniowa z pomarańcza 2

Składniki:

ok. 0,5kg dyni

1 ząbek czosnku

bulion jarzynowy lub woda

1 duży ziemniak (opcjonalnie)

50 – 100g serka creme cheese

150ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

1 łyżeczka masła,

1 łyżeczka oliwy

sól, pieprz

imbir

Wykonanie:

  1. Umyć dokładnie dynię i ziemniaka, obrać, pokroić w kostkę.

  2. Czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanym maśle z oliwą.

  3. Dodać dynię, ziemniaka, imbir, sól i pieprz, podsmażyć ok 3 min.

  4. Do warzyw dolać bulion, sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min, aż dynia zmięknie. (płyn powinien przykryć kawałki dyni)

  5. Gdy dynia będzie miękka należy dodać serek creme cheese i zmiksować zupę blenderem.

  6. Dosolić do smaku. Podawać z grzankami lub kleksem śmietany.

Print Friendly
2 comments on “Zupa dyniowa z pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×