Kurczak w sosie pieczarkowo-winnym/ Chicken in mushroom wine sauce

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

kurczak z pieczarkami 2 small

 

Żałujemy, że nie możemy Wam przekazać zapachu, który wydobywał się z tej potrawy. Kurczak i grzyby to nieśmiertelne połączenie, które nie może się nie udać. 

 

Składniki

2 piersi z kurczaka

300 g pieczarek

4 łyżki masła

sok z 1/4 cytryny

1/2 cebuli, drobno posiekanej

200 ml śmietanki 30%

100 ml wytrawnego białego wina*

sól i pieprz

 

Wykonanie

1.Filety z kurczaka zanurzyć w mieszance 2 szklanek wody i 2 łyżek soli, odstawić na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z zalewy osuszyć w papierowych ręcznikach, przeciąć w poprzek na pół.

2. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, obsmażyć lekko kurczaka, a następnie przykryć pokrywką i dusić przez około 25-30 minut na małym ogniu.

3. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, zeszklić cebulę i dodać pieczarki. Podsmażać, aż pieczarki zmiękną.

4. Pierś z kurczaka wyjąć z rondla. Do naczynia wlać śmietankę, sok z cytryny i wino, dodać sól i pieprz, chwilę pogotować. Następnie dodać pieczarki, wymieszać i trzymać na ogniu do zgęstnienia. Powstałym sosem polewać piersi z kurczaka.

 

 

kurczak z pieczarkami small

*jeśli nie macie białego wina, dodajcie różowe lub czerwone, będzie równie pyszne

** inspirowane Julią Child

** PO WIĘCEJ ZAPRASZAMY NA         
http://cookingoodlooking.com/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×