Drożdżowy wieniec z jabłkiem i rodzynkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

wieniec jabłkowy small

Przepis na ten wieniec został już sprawdzony przez nas kilkukrotnie. Dziś robimy go w wersji jabłkowej z racji IX edycji Lubelskiego kociołka, w której to mamy zaszczyt uczestniczyć wraz z innymi zdolnymi blogerkami kulinarnymi :


http://www.pasjasmaku.com/2014/10/muffinki-mini-szarlotki.html


http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/

 
http://the-taste-of-sweet.blog.pl/


http://eksplozjasmaku.blox.pl


http://chiliandsugar.blogspot.com/


http://jedzismakuj.blogspot.com/


http://stokolorowkuchni.blox.pl/html


http://sekretymaleiduze.blogspot.com/


http://mientowakuchnia.blox.pl/html


http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

 

Z racji jesiennych obfitych zbiorów oraz pewnych wydarzeń politycznych zachęcamy do jedzenia jabłek, zwłaszcza w osnowie ciasta drożdżowego, który to duet nieodparcie kojarzy nam się z wypiekamy naszej ukochanej mamy ;)

 

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła

3 żółtka

4 dag drożdży

1 cukier waniliowy

 

Nadzienie

3 jabłka, drobno pokrojone w kosteczkę lub starte

1/4 szklanki cukru

2 łyżki rodzynek

1/4 łyżeczki cynamonu

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka rumu (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

1. Drożdże rozetrzeć z połową mleka i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił objętość.

2. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, wlać roztopione masło, mleko oraz rozczyn drożdżowy.

3. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

4. Jabłka wymieszać z cukrem, rodzynkami, orzechami i ewentualnie rumem.

5. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą i zwinąć w rulon. Następnie przeciąć wzdłuż na połowę. Zapleść jak warkocz i umieścić w formie np. w tortownicy lub formie na babkę.

6. Przełożyć wieniec do piekarnika nagrzanego do 40 stopni i poczekać, aż wyrośnie lub postawić w ciepłe miejsce ( my lubimy stawiać miskę z ciastem na naczynie z ciepłą wodą i przykrywamy ściereczką. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem i posypać siekanymi orzechami lub bakaliami.

Print Friendly
,
11 comments on “Drożdżowy wieniec z jabłkiem i rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×