Podwójnie czekoladowe ciasto/ Double chocolate cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

We wszystkich sklepach pełno fig…w dodatku w promocyjnych cenach ;) Postanowiłyśmy więc upiec mocno czekoladowe, intensywne, wilgotne brownie, nadziane aromatycznym ganache i wykończone ćwiarteczkami fig. Na każdym etapie pracy towarzyszył nam cudowny zapach gorzkiej czekolady…jesienna chandra??…jaka chandra…robiąc zdjęcia ledwo opanowałyśmy się, żeby nie popsuć kompozycji. Ciasto trzymamy oczywiście w lodówce, ale wyjmujemy przynajmniej pół godziny przed podaniem, żeby aromat mógł się w pełni rozwinąć. Uwierzcie, warto poczekać, aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową :D

 Double Chocolate cake

Składniki

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

150 g gorzkiej czekolady

180 g masła

300 g cukru

3 duże jajka

 

Ganache

300 ml śmietanki 30%

300 g czekolady gorzkiej

Przybranie

4 figi

100 ml śmietanki 30%

cukier waniliowy

 

Wykonanie

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować dwie formy do pieczenia o średnicy około 20 cm ( my używamy jednej formy i jednego garnka, ponieważ nie mamy wciąż dwóch takich samych tortownic) i wyłożyć je pergaminem.

2. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić.

4. Stopniowo wmieszać w czekoladę cukier, następnie jajka i mieszankę sypkich składników. Wyrobić na gładką masę.

5. Przełożyć do form i piec 25-30 minut. Schłodzić przez godzinę.

6. Czekoladę do ganache połamać na małe kawałki, włożyć do miski (najlepiej szklanek lub metalowej). Na średnim ogniu zagotować śmietankę i zalać nią czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aż zgęstnieje.

7. Na talerzu ułożyć jeden blat ciasta, posmarować 2/3 masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki figi i ozdobić śmietanką ubitą z cukrem waniliowym.

 

 

 

FIGI –owoce Figowca pospolitego (Ficuscarica L.). Zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez.

Wartość energetyczna w 100g – figi surowe-74kcal, figi suszone-249 kcal

Dzięki zawartości wapnia zalecane są osobom chorym na osteoporozę, duża zawartość żelaza wspomaga walkę z anemią. Owoce figowca działają antybakteryjnie i wzmacniająco, polecane są osobom palącym papierosy gdyż pomagają przywrócić równowagę kwasowo- zasadowa organizmu.

Figi wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne, chronią serce i naczynia wieńcowe obniżając poziom złego cholesterolu. Nalewka z liści fig pomaga zwalczyć duszności osobom chorym na astmę.

Dzięki błonnikowi regulują prace układu pokarmowego.

 


http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232


http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/produkty/318362,Dlaczego-warto-jesc-figi.html

 

Print Friendly
,
30 comments on “Podwójnie czekoladowe ciasto/ Double chocolate cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×