Torcik z kremem maślanym i orzechowym krokantem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tort strip

Ten torcik był niespodzianką, którą moja siostra, Ola zaskoczyła mnie w sobotni poranek. Gdy obudziłam się ta ślicznota już czekała na mnie na moim biurku. Polecam serdecznie. Był pyszny. 

 

Składniki na ciasto

4 jajka

150 g cukru kryształu

100 g mąki

100 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa

1 opakowanie budyniu waniliowego (plus 2-3 łyżki cukru)

500 ml mleka

250 g masła + łyżka masła do karmelu

120 g cukru

125 g posiekanych orzechów laskowych

3-4 łyżki dżemu porzeczkowego

 

Polewa

150 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki 30%

 

Wykonanie

1. Jajka wbić do miski i ubijać z 3 łyżkami wrzątku przez minutę, na najwyższych obrotach. Dodać stopniowo cukier, stale ucierając masę przez około 2 minuty.

2. Przesiać mąki i proszek i wsypywać je po łyżce do masy jajecznej, miksując na niższych obrotach. Wyłożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (ok. 28 cm) i piec w 180 stopniach przez 20-30 minut, aż wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha. Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i ostudzić. Gdy będzie chłodne przekroić na 3 części.

3. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania, ostudzić.

4. W naczyniu podgrzać łyżkę masła, wsypać cukier, mieszać ciągle, aż karmel lekko zbrązowieje. Wsypać posiekane orzechy i podgrzewać przez pół minuty, ciągle mieszając. Wylać na pergaminowy papier do pieczenia ( połóżmy go na talerzu lub desce do krojenia, gdyż karmel jest bardzo gorący). Gdy karmel stwardnieje, połamać na kawałki i rozgnieść na drobne okruszki.

5. Masło utrzeć do białości. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Następnie wymieszać z krokantem orzechowym.

6. Dwie trzecie kremu wyłożyć na pierwszy biszkoptowy blat, przykryć drugim. Kolejną warstwę posmarować dżemem porzeczkowym i nakryć ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować resztą masy i wstawić do lodówki.

7. Śmietankę podgrzać (prawie do zagotowania), włożyć do niej połamaną na kawałki czekoladę i zostawić na 5 minut. Następnie energicznie wymieszać, do rozpuszczenia czekolady, odstawić do wystudzenia. Polać ciasto i ozdobić wedle uznania.

 

*Inspiracja: „Domowe wypieki”

** tak, tak…nasz torcik to miniaturka ;)

 

 

 

Orzechy laskowe – ( Corylus avellana L) orzechy bogate są w witaminy z grupy B, PP E i składniki

mineralne, takich jak magnez, potas, fosfor, żelazo, mangan. Około 30 g orzechów zaspokaja dzienne

zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez.

Wartość energetyczna- 100g – 640 kcal.

Właściwości zdrowotne: orzechy zalecane są osobom cierpiącym na nadpobudliwość nerwową,

osłabienie i bezsenność. Zawartość żelaza przyczynia się do polepszenia wyników krwi, wspomaga

leczenie niedokrwistości.

Olej pozyskiwany z orzechów laskowych zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E oraz F.

Przez co wpływa korzystnie na stan skóry nadając jej świeżości opóźniając powstawanie zmarszczek.

Orzechy laskowe obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz

mają działanie antydepresyjne. Zaleca się orzechy osobom przemęczonym i mającym skłonność do

melancholii czy depresji.


http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-orzechow


http://dieta-surowa.blogspot.de/2010/02/orzechy-laskowe.html


http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-orzechow

Print Friendly
,
2 comments on “Torcik z kremem maślanym i orzechowym krokantem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×