Śliwki z kruszonką orzechową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

crumble śliwkowe 2

Prosty, szybki deser, w którym śliwki są dopełnione przez inną jesienną pychotę….czyli orzechy włoskie. W towarzystwie lodów śmietankowych lub bitej śmietany z pewnością podbije niejedno serce ;)

 

Składniki

75 g mąki pszennej

75 g brązowego cukru ( jeśli nie mamy, biały również będzie dobry)

50 g startych orzechów włoskich

50 g masła

500 g śliwek, wydrylowanych

masło do smarowania

 

Wykonanie

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

2. Mąkę, orzechy, cukier i masło rozetrzeć palcami lub mikserem, aż utworzą się okruszki.

3. Pokroić śliwki na ćwiartki, następnie w kostkę.

4. Sześć kokilek posmarować masłem, nałożyć śliwki i posypać kruszoną. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż kruszona się zarumieni a całość zacznie bulgotać. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem, w towarzystwie bitej śmietany lub lodów.

 

crumble śliwkowe

Print Friendly
,
2 comments on “Śliwki z kruszonką orzechową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×