Tarta z kremem śliwkowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tarta śliwkowa

Śliweczki, śliweczki… są powody, dla których jesień jawi się bardziej smacznie niż przygnębiająco ;)

Tarta jest raczej delikatna, nie liczmy na sztywne, idealnie wyglądające nadzienie.  Tu liczą się przede wszystkim walory smakowe ;)

 

Składniki na nadzienie

1 1/2 szklanki śliwek, wydrylowanych

2 łyżki brandy lub koniaku

2-3 łyżki cukru pudru

300 ml śmietany

3 żółtka

2/3 szklanki cukru

cukier waniliowy lub kilka kropel olejku waniliowego

 

Składniki na ciasto

1 1/4 szklanki mąki

1/3 szklanki cukru pudru

1/4 szklanki zmielonych migdałów

125 g zimnego masła, posiekanego

1 żółtko jaja

1 łyżka wody

 

Wykonanie

1. Wymieszać lub wyrobić mikserem mąkę, cukier, zmielone migdały i posiekane masło, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

2.Nasmarować formę do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę dobrze dociskając ciasto do brzegów. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę z ciastem przykryj pergaminem, na wierzch nasyp ziaren fasoli lub ryżu ( lub tak jak my…połóż żaroodporny garnek o odpowiedniej średnicy). Piec przez 10 minut, zdjąć pergamin i obciążenie i piec przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Ostudzić.

3. Śliwki zmiksować z brandy i cukrem pudrem. Wyłożyć na ciasto.

4. Śmietankę zagotować ( tylko do momentu, aż ujrzymy pęcherzyki powietrza) i zestawić z ognia. W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym lub olejkiem na gładką masę. Stopniowo dodać śmietankę, mieszając. Wyłożyć masę na śliwki i piec przez 20 minut, aż krem się zetnie. Odstawić na 10 minut. Podawać lekko ciepłą lub całkowicie wystudzoną, posypaną cukrem pudrem.

 

inspiracja: Podróże kulinarne. Kuchnia francuska. 

Print Friendly
7 comments on “Tarta z kremem śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×