Zupa krem z podgrzybków

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

zupa grzybowa zupa grzybowa2Wybrałyśmy się po raz pierwszy na podgrzybki. Dotychczas zbierałyśmy tylko opieńki…ale uznałyśmy, że nadszedł czas na kolejny stopień wtajemniczenia… w tym roku na Lubelszczyźnie nastąpił wysyp grzybów, który połączony ze szczęściem początkującego dał całkiem niezłe efekty… jeszcze tylko sprawdzenia przez bardziej doświadczonego grzybiarza ( czyt. tatę) i można gotować zupę ;) Z takich leśnych grzybów to prawdziwy rarytas. Dziś na wywarze warzywnym, zdrowo, wegetariańsko i szybko ;)

 

Składniki

1 kg podgrzybków ( ew. połączyć z innymi, jeśli tyle nie mamy)

1 pęczek włoszczyzny

2 ziemniaki

1 cebula

3 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól, czarny pieprz

śmietana 18 % lub mleko ( opcjonalnie)

 

Wykonanie

1. Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody wraz z liściem laurowym i zielem. Wyjąć, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do wywaru, odstawić.

2. Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Do rondla włożyć cebulę, grzyby, masło i pieprz i dusić na małym ogniu do odparowania płynu. Wsypać mąkę i chwilę podsmażać. Następnie wlać około 200 ml wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Dodać resztę wywaru i pogotować około 10 minut, lekko przestudzić. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wlać nieco mleka, jeśli zupa wydaje się być zbyt gęsta. Ozdabiać kleksem śmietany.

 

 

*przepis zaczerpnęłyśmy z „Domowa Kuchnia Polska”

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×