Zupa cebulowa z grzankami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

zupa cebulowa 3

Nie wiemy, jak to się stało, że do tej pory nie zrobiłyśmy tej słynnej zupy…ale naprawiamy swój błąd. Korzystałyśmy z przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia francuska.”

 

Składniki

50 g masła

4 duże cebule

3/4 szklanki wytrawnego białego wina

3 szklanki wody

4 szklanki bulionu wołowego

1 liść laurowy

1 łyżka mąki

1 łyżeczka listków świeżego tymianku

1 mała bagietka

1 szklanka startego sera gruyere

 

Wykonanie

1. Masło rozpuścić w dużym rondlu. Smażyć cebulę na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor.

2. Doprowadzić do wrzenia wino i gotować przez minutę. Dodać wodę, bulion wołowy, liść laurowy i ponownie zagotować.

3. Uduszone cebulę oprószyć mąką i smażyć do zgęstnienia. Stopniowo dolewać gorący wywar, ciągle mieszając. Gotować przez 20 minut na małym ogniu. Wyjąć liść laurowy, dodać tymianek.

4. Pokroić bagietkę na kromki, opiec z jednej strony, obrócić i posypać serem. Opiekać, aż ser rozpuści się.

5. Nalać zupę do miseczek, ułożyć na wierzchu grzanki i posypać pozostałym serem.

 

zupa cebulowa 2

 

 

zupa cebulowa 4

Print Friendly
5 comments on “Zupa cebulowa z grzankami
  1. Chyba oryginalny za bardzo nie będę, jeśli napiszę, pomijając nawet ten apetyczny wygląd bijący ze zdjęć, że zjadłbym miseczkę tej zupy.
    Może zaskoczeniem będzie, że zjadłbym nawet dwie. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×