Amerykański tort dyniowy z puszystym nadzieniem serowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

pumpkinowe bez napisu (1) 

 Lubimy wszystkie ciasta, które przypominają ciasto marchewkowe. Ten torcik taki właśnie jest….lekko korzenny, wilgotny…z bardzo serową masą, która idealnie równoważy smak ciasta:D Musimy dodać, że nie został ani okruszek ;)

 

Składniki na ciasto

250 g mąki

150 g cukru

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody

3 jajka

100 g roztopionego masła

250 g puree z dyni*

 

Wykonanie

1. *Dynię obrać, pokroić na kawałki (bez pestek), dusić z 1/2 szklanki wody przez około 10-15 minut, wystudzić, zmiksować.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać roztopione masło. Następnie wsypywać partiami przesianą i wymieszaną z proszkiem, przyprawą do piernika i sodą mąkę  i dokładnie połączyć. Na końcu dodać puree z dyni, wymieszać. Rozłożyć ciasto do dwóch tortownic (średnica-ok. 20 cm), wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 30- 35 minut, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudzić.

 

Nadzienie

400 g serka kremowego ( cream cheese- Philadelphia, Piątnica, Lidl)

150 g miękkiego masła

120 g cukru pudru

1 cukier wanilinowy lub esencja waniliowa

 

Wykonanie

1. Ubić serek wraz z masłem, aż masa będzie gładka i kremowa. Stopniowo dodawać cukier puder i cukier wanilinowy, dokładnie mieszając. Odstawić na kilka minut do lodówki, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję, idealną do smarowania. Podzielić masę na pół. Jedną częścią posmarować pierwszy blat, przykryć drugim. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 

 

 

Inspiracja: kuchnia lidla

http://www.askchefdennis.com/2011/10/pumpkin-crunch-cake-my-holiday-tradition/
Ciacho na widelcu

 

 

 

Dynia – (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20

gatunków. Dynie zawierają dużo witamin: A, B1, B2, C, PP, E a także składniki mineralne tj.: fosfor,

żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, selen, cynk, miedź oraz beta-karoten, który w organizmie

przekształca się w witaminę A.

Wartość energetyczna- 100g -28kcal

Właściwości zdrowotne: Dynia stosowana jest przy zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi

im obrzękami i schorzeniach wątroby. Dynia jest zalecana, jako środek odkwaszający, moczopędny,

żółciopędny. Pestki dyni są pożyteczna szczególnie dla mężczyzn, dlatego, że zapobiegają rozrostowi

i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty). Ponadto pestki dyni są źródłem łatwo przyswajalnego

cynku, który odgrywa znaczącą rolę w gojeniu się ran, potrzebny jest włosom i paznokciom, łagodzi

choroby skóry. Dyni przypisuję się działanie afrodyzjakalne ze względu na zawartość Wit. E, która jest

witamina płodności.

http: //www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Dynia.html


http://dziecisawazne.pl/wszystko-co-musimy-wiedziec-o-dyni/


http://www.fit.pl/dietadlaciebie/ciekawostki-fakty-mity/wlasciwosci-lecznicze-dyni,393,1,0.html

Print Friendly
,
12 comments on “Amerykański tort dyniowy z puszystym nadzieniem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×