Ciasteczka dyniowe z dżemem dyniowo- pomarańczowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

biszkopciki dyniowe &dżem dyniowo pomarańczowy

Muszę przyznać, że byłyśmy zaciekawione tym przepisem…ciasteczka wyglądające jak biszkopciki, z dodatkiem dyni….wyszły znakomite i w takiej ilości, że podzieliliśmy się ze znajomymi, którym nota bene bardzo smakowały. Przypominają nieco pierniczki, z tą różnicą, że są od razu mięciutkie jak biszkopty i gotowe do jedzenia. Znakomicie komponują się z dżemem dyniowo- pomarańczowym (który nasza mama robi od wieków !) i popołudniową herbatą….. w takim towarzystwie nawet jesienne słoty będą do zniesienia ;)

Składniki

2 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki soli

1 1/2 szklanki cukru

100 g miękkiego masła

1 szklanka puree z dyni (pokroić dynię w kostkę, lekko poddusić z odrobiną wody i zblendować)

1 jajko

 

Wykonanie

1.Natłuścić formę, rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

2. Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i jajko. Stopniowo wmieszać sypkie składniki.

3. Nakładać jedną łyżeczkę ciasta na blachę w regularnych odstępach. Piec przez około 8-10 minut.

 

Dżem dyniowo- pomarańczowy

2 kg dyni

4 pomarańcze

1-2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki

1.5 kg cukru

ew. pół łyżeczki cynamonu lub 2 cm, starty, świeży korzeń imbiru

1 szklanka wody

Wykonanie

1. Obrać i pokroić dynię w kostkę. Dusić przez 20 minut z dodatkiem około pół szklanki wody (można dodać więcej, jeśli dynia będzie przywierać).

2.Zetrzeć skórkę z pomarańczy, w oddzielnym naczyniu zagotować  1/2 szklanki wody z 2 łyżkami cukru, dodać skórkę i gotować przez 15 minut.

3. Ugotowaną dynię rozdrobnić blenderem, dodać pokrojone w kawałki pomarańcze, sok z cytryny i syrop ze skórką pomarańczową, dusić  na małym ogniu, często mieszając przez 20 minut.

4. Do dżemu dodać cynamon lub imbir i dusić przez kolejne 20 minut, aż większość wody wyparuje i powstanie gęsta masa. Przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i pasteryzować

 

 

Inspiracja :

inspiracja:http://www.nigella.com/recipes/view/pumpkin-orange-marmalade–1775

http://www.yummly.com/recipe/external/Old_Fashioned-Soft-Pumpkin-Cookies-AllRecipes

 

Print Friendly
,
5 comments on “Ciasteczka dyniowe z dżemem dyniowo- pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×