Chlebek drożdżowy z jabłkiem i dynią

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

pulledapart bread

Kiedyś myślałam, że ciasta drożdżowe są trudne i bardzo czasochłonne….otóż myliłam się…dodatkowo ich aromat i maślany smak przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo, gdy takie smakołyki serwowały nam mama i babcia, a my z pełnymi brzuszkami mogłyśmy się zająć wymyślaniem nowych zabaw ;)

Składniki

3 szklanki mąki

1 opakowanie suchych drożdży

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki ciepłej wody

1 jajko, lekko ubite

3/4 szklanki mleka

100 g masła

 

Nadzienie

3 jabłka, starte na tarce

1 szklanka tartej dyni

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 torebka cukru waniliowego

1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

Polewa

1/2 szklanki cukru pudru

4-5 łyżek śmietanki 30%

 

Wykonanie

1.Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Posmarować formę keksówkę ( lub żaroodporne naczynie) masłem.

2.Podgrzać mleko, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

3. Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać. Dodać ciepłą wodę, jajko i mieszankę mleczno-maślaną.

Wyrabiać przez 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( my stawiamy na misce z ciepłą, ale nie gorącą wodą i przykrywamy ściereczką lub miskę z ciepłą wodą wstawiamy na spód piekarnika i do tak nagrzanego wkładamy misę z ciastem i czekamy aż wyrośnie)

4. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto tak, aby przybrało kształt prostokąta. Pokroić na równej wielkości kawałki.

5. Starte jabłka, dynię, cukier, cynamon i mąkę wymieszać i rozsmarować na każdym prostokącie.

Złożyć kawałki ciasta z nadzieniem jeden na drugim i włożyć powstałą „piramidę” do formy. Piec 45-50 minut.

6. Wymieszać dobrze składniki polewy i posmarować  wystudzone ciasto.

 

 

 

 

Dynia – (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20

gatunków. Dynie zawierają dużo witamin: A, B1, B2, C, PP, E a także składniki mineralne tj.: fosfor,

żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, selen, cynk, miedź oraz beta-karoten, który w organizmie

przekształca się w witaminę A.

Wartość energetyczna- 100g -28kcal

Właściwości zdrowotne: Dynia stosowana jest przy zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi

im obrzękami i schorzeniach wątroby. Dynia jest zalecana, jako środek odkwaszający, moczopędny,

żółciopędny. Pestki dyni są pożyteczna szczególnie dla mężczyzn, dlatego, że zapobiegają rozrostowi

i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty). Ponadto pestki dyni są źródłem łatwo przyswajalnego

cynku, który odgrywa znaczącą rolę w gojeniu się ran, potrzebny jest włosom i paznokciom, łagodzi

choroby skóry. Dyni przypisuję się działanie afrodyzjakalne ze względu na zawartość Wit. E, która jest

witamina płodności.

http: //www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Dynia.html


http://dziecisawazne.pl/wszystko-co-musimy-wiedziec-o-dyni/


http://www.fit.pl/dietadlaciebie/ciekawostki-fakty-mity/wlasciwosci-lecznicze-dyni,393,1,0.html

Print Friendly
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×