Burger z dorsza/ Fish burger

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

fish sandwich (1)

 

Ta pyszna kanapka to dzieło Oli. Muszę przyznać, że śni mi się po nocach….soczysta, chrupiąca ryba, świeże warzywa… podwójne MNIAM !

 

Składniki ( na 2 burgery)

400 g dorsza (lub innej ryby, np. morszczuk, mintaj)

4 kromki pieczywa tostowego

2 plastry sera mozzarella

1 pomidor

1 ogórek, obrany

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki płatków kukurydzianych, drobno pokruszonych

1 łyżka ketchupu

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Wykonanie

1. Rybę podzielić na dwa kawałki, posypać solą i pieprzem z obydwu stron. Jajko lekko ubić, zanurzać rybę w jajku i następnie w mieszance płatów kukurydzianych i bułki tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, do zrumienienia panierki ( po około 5-6 minut z każdej strony). Pod koniec smażenia położyć na każdym filecie plaster mozzarelli i trzymać na ogniu, aż ser się roztopi.

2. Majonez wymieszać z ketchupem. Pomidor i ogórek umyć i pokroić w plastry.

3. Tosty lekko zgrillować lub podpiec w piekarniku. Posmarować sosem pomidorowo- majonezowym, obłożyć pomidorem, następnie rybą i ogórkiem i przykryć tostem. Podawać natychmiast.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×