Ciasto z migdałami i jeżynami bez mąki pszennej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

ciasto z migdałami i jeżynami

 

Nadal pozostajemy w temacie jeżyn, choć można wykorzystać również inne owoce. Chciałyśmy tym razem zrobić ciasto, które mogą jeść osoby nie tolerujące glutenu. Oczywiście pamiętajmy, żeby używać proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej. Ciasto jest bardzo delikatne, miałyśmy wrażenie jakbyśmy jadły czekoladowo- migdałową chmurkę ;)

Składniki

6 jajek
10 łyżek mielonych migdałów
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki nalewki jeżynowej, koniaku lub brandy

Wykonanie

1. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, aż
będą puszyste. Do białek wmieszać mielone migdały i przesianą mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Wylać
do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec przez 35-40 minut w 180 stopniach ( sprawdzić
drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Nadzienie

400 ml śmietanki 30%
4 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego (np. Nutella)
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki płatków migdałowych
około 250 g jeżyn

Wykonanie
1. Rozpuścić czekoladę z kremem orzechowo- czekoladowym.
2. Ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać 2-3 łyżki ubitej śmietanki do rozpuszczonej czekolady, a
następnie połączyć z resztą śmietany wraz z płatkami migdałowymi.
3.Ostudzony biszkopt przekroić na połowę, skropić obydwie części nalewką. Posmarować blat połową
masy, nakryć drugim blatem i posmarować resztą masy. Obłożyć jeżynami i schłodzić.

 

 

ciasto z migdałami i jeżynami 2

 

 

spaghetti strip (1)

 

 

 

 

 

JEŻYNA zwana też ożyna a. ostrężyna[2] (Rubus L.) – rodzaj roślin z rodziny różowatych.                         ( CrescentBloom: Systematyka rodzaju Rubus (ang.). The Compleat Botanica. [dostęp 2009-02-25].)Wartość energetyczna – (w 100g) -43 kcal.Jeżyny mają swoje miasto w Ameryce, jest to Seattle, gdzie jeżyna uważana była za chwast ze względu na swoją ogromną ekspansje. Później Amerykanie docenili jeżyny i ich właściwości smakowe i lecznicze.Jeżyny zawierają wiele związków polifenolowych o różnych właściwościach: antocyjany (glukozydy, cyjanidyny) , flawonole (kwercetyna) zlokalizowane w miąższu, kwas elagowy, powoduje, że jeżyny mają działanie napotne i wykrztuśne. W jeżynach znajdziemy również : procyjanidyny, epikatechiny obecne w nasionach. Starożytni Grecy stosowali jeżyny do zwalczania symptomów podagry. Owoce te są od lat wykorzystywane w medycynie ludowej i ziołolecznictwie właśnie dzięki zawartości związków biologicznie aktywnych.

żródło: http://www.jedzenie-lekarstwem.pl/jezyny-i-maliny-wlasciwosci-zdrowotne).


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Print Friendly
,
7 comments on “Ciasto z migdałami i jeżynami bez mąki pszennej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×