Tort z musem malinowym i białą czekoladą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tort urodzinowy babci (1)

Ten okazały tort upiekłyśmy na 80 urodziny babci, która z racji swojego kucharskiego wykształcenia, jest wybredna w kwestiach kulinarnych. Dostałyśmy zadanie wykonania lekkiego, owocowego tortu z wykorzystaniem czekolady. Nie było łatwo, ale nasz najsurowszy sędzia- babcia- uznał, że tort był zacny ;)

 

Składniki na  jeden biszkopt ( W naszym przepisie należy upiec 2 biszkopty. Wystarczą one do obdzielenia 20-25 osób)

5 jajek

5 łyżek cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach.

4. Wyłożyć do  standardowej tortownicy i piec przez 30-35 minut w 180 stopniach (sprawdzamy, czy wbity drewniany patyczek jest suchy po wyciągnięciu z ciasta). Ostudzić i przekroić na 2 części. Analogicznie postąpić z drugim biszkoptem.

 

Masa z białej czekolady

200 g białej czekolady

300 ml śmietanki kremówki

3 łyżeczki żelatyny

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody, rozpuścić i wystudzić.

2. Śmietankę ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż wyjdzie masło ). Po dwie łyżki śmietany wmieszać w czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Dodać czekoladę i żelatynę do reszty śmietany i starannie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

 

Mus malinowy

250 g malin

300 ml śmietanki kremówki

5 łyżek cukru pudru ( można więcej- należy próbować, czy masa wystarczająco słodka)

4 łyżeczki żelatyny

 

1. Maliny zgnieść i przetrzeć przez sito.

2. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z przetartymi malinami.

3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wymieszać z malinowym pure. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

 

Poncz

200 ml przegotowanej wody

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1. Wszystkie składniki ponczu dokładnie wymieszać.

2. Obydwa biszkopty przekroić na pół. Każdą warstwę nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć biszkopt, następnie 1/2 musu malinowego, kolejny biszkopt, masę z białej czekolady, biszkopt i znów mus malinowy. Wierzch tortu smarujemy pozostałą masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny ( można w trakcie składania tortu opasać go specjalną obręczą do ciast, aby był stabilniejszy).

Dekoracja

około 100-150 g malin

100 ml śmietanki 30%

60 g czekolady gorzkiej

1. Maliny umyć i dokładnie osuszyć.

2. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, ostudzić.

3. Nałożyć czekoladę do rękawa cukierniczego lub tutki zrobionej z papieru do pieczenia i ozdobić tort. Udekorować wierzch malinami. Wstawić ponownie do lodówki.

 

tort urodzinowy babci2 (1)

i nasza kochana Babcia Danusia <3 jak zawsze uśmiechnięta :-)

Babcia Danusia small

Malina właściwa (Rubus idaeus L.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. W stanie dzikim występuje na znacznej części Azji oraz w niemal całej Europie, oprócz Portugalii i Islandii, 100g-zawiera ok. 30 kcal. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C (około 31mg), witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu.( Anna Guttman: MALINY – działają jak lekarstwo, miesięcznik „Zdrowie” 2013,)

Właściwości lecznicze:

witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami,

maliny mają właściwości rozkurczowe,

łagodzą bóle menstruacyjne,

dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki,

zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo,

obniżają gorączkę.

Są uważane za jedno z najlepszych źródeł błonnika wśród owoców i dzięki temu mają naturalne właściwości przeczyszczające .Dodatek malin do koktajlu podczas kuracji odchudzających to skuteczny sposób na oczyszczenie przewodu pokarmowego z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych.

źródło: https://www.dietastrukturalna.pl/

Print Friendly
,
8 comments on “Tort z musem malinowym i białą czekoladą
  1. Świetny. Takie połaczenie smaków musi być smaczne. Jakiej średnicy tortownice użyłaś? Chciałabym upiec, ale brakuje im tej inf.

  2. Czy tort nie jest zbyt słodki? Zastanawiałam się, czy nie dodać w środek warsty gorzkiej czekolady… Jak prezentuje sie po przekrojeniu?

    • Jeśli woli Pani mniej słodkie można dodać gorzką czekoladę. Dla nas nie byl zbyt słodki ponieważ maliny są naturalnie cierpkie i raczej trudno jest je zbyt przesłodzić ;) niestety nie mamy przekroju tortu gdyż byl to prezent

Odpowiedz na „~ginAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×