Jabłkowa niespodzianka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 Jabłkowa niespodzianka

Składniki

6 średnich jabłek ( Antonówka, Idared, Reneta)

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

150 g masła plus 2 łyżki

4-5 łyżek zimnej wody

3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)

1/2 łyżeczki cynamonu

Syrop

1 szklanka wody

1 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Z mąki, soli, 150 g masła i wody zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, pociąć na 6 kwadratów.

  2. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć. Wymieszać 2 łyżki masła, cukier i cynamon i tą mieszanką nadziać jabłka.

  3. Każde jabłko położyć na środku kwadratu z ciasta, którego brzegi należy zlepić. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

  4. Z wody i cukru ugotować syrop, którym polać jabłka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, aż jabłka staną się miękkie. Podawać na ciepło lub zimno z sosem waniliowym lub lodami.

Sos waniliowy

80 g cukru

2 łyżeczek skrobi kukurydzianej ( można zastąpić ziemniaczaną)

szczypta soli

500 ml mleka

1 torebka cukru wanilinowego, łyżeczka esencji waniliowej lub 1/2 laski wanilii

1 żółtko

1. Żółtka zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym, mąką i solą. Dodać około 100 ml mleka, wymieszać.

2. Do rondla wlać pozostałe mleko, doprowadzić do wrzenia. Wlewać do mleka mieszankę jajeczną cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Gotować chwilę do zgęstnienia.

Print Friendly
,
2 comments on “Jabłkowa niespodzianka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×