Jabłka w cieście i cynamonowej otoczce

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jabłka w cieście

Składniki

3 jabłka ( Idared, Renta,Antonówka)

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

100 g masła

około100 ml zimnej wody

Posypka

1 łyżeczka cynamonu

100 g cukru

olej do smażenia

Wykonanie

  1. Połączyć masło, mąkę, wodę, cukier i sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wycinać krążki wielkości standardowej szklanki.

  2. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i pokroić drobno w kostkę.

  3. Na każdy krążek nakładać porcję pokrojonych jabłek, składać na pół i sklejać brzegi. Odłożyć do lodówki na 10 minut.

  4. Rozgrzać olej, Smażyć pierożki z obydwu stron, aż uzyskają złocisty kolor.

  5. Wymieszać cukier z cynamonem. Pierożki prosto ze smażenia obtaczać w cukrze cynamonowym. Podawać na ciepło lub zimno z lodami. 

Print Friendly
2 comments on “Jabłka w cieście i cynamonowej otoczce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×