Bliny z jabłkami zakrapiane rumem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bliny z jabłkami

Ciasto ( na około 10-12 blinów)

250 g mąki gryczanej

7 dag drożdży

1 łyżka cukru

masło do smarowania

szczypta soli

250 ml letniej wody (plus ekstra)

100 ml gotującej wody

  1. Drożdże rozprowadzić w letniej wodzie z łyżką cukru, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę gryczaną i więcej letniej wody, tak aby ciasto było luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto wyrośnie wlać 100 ml gotującej się wody, wymieszać. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto na naleśniki. Odstawić do wyrośnięcia. Piec na dobrze nagrzanych małych patelenkach ( lub na dużej) posmarowanych masłem.

 

Jabłka z rumem

2-3 jabłka ( Idared, Renta,Antonówka)

100 g cukru

1/4 łyżeczki przyprawy do pierników

100 ml ciemnego rumu ( np. Captain Morgan Spiced Rum)

  1. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Włożyć do rondla, wsypać cukier i przyprawę do pierników. Trzymać na ogniu, aż jabłka puszczą sok i lekko zmiękną. Dodać rum i podgrzewać około minuty.

  2. Układać na talerzykach bliny, na nich jabłka, polewać sosem jabłkowo-rumowym. Serwować z kwaśną śmietaną lub lodami.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×