Kanapka z wieprzowiną, serem i sałatą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

burger z colesławem

 

Taki smakołyk… alternatywa dla zwykłej kanapki, który robi się zadziwiająco szybko ;)

 

 

Składniki (4 porcje)

Czas przygotowania: około 15 minut

500  g mielonej wieprzowiny ( np.łopatka)

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 główki sałaty lodowej

1 łyżka majonezu

1 pomidor

4 plastry sera żółtego (np. mozzarella lub cheddar, jeśli lubimy ostrzejsze)

musztarda

4 bułki hambugerowe ( lub pełnoziarniste )

 

Wykonanie

1. Z wieprzowiny uformować 4 równe kotlety wielkości bułki hamburgerowej. Wymieszać sól i pieprz i posypać kotlety z obu stron. Smażyć na grillu lub patelni przez około 5 minut z każdej strony ( muszą być dobrze wysmażone).  Pod koniec smażenia na każdym kotlecie położyć plaster sera i podgrzewać do rozpuszczenia się sera.

2. Sałatę lodową poszatkować, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Bułki przekroić na pół, opiec lekko na grillu lub w piekarniku. Posmarować wierzchnią bułkę musztardą. Na spodniej warstwie ułożyć porcję sałaty lodowej, następnie kotlet, plaster pomidora i przykryć połówką bułki.

 

 

Spróbuj też :  
http://cookinggoodlooking.blog.pl/?s=hamburger

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×