Szpecle z wędzonym łososiem i koperkiem/Spatzle with smoked salmon and dill

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

pasta z łososiem

Na pewno przypadnie do gustu zwolennikom łososia, do których my również się zaliczamy;) Kremowy sos, lekko dymny łosoś i koperek to kompletne trio :D

 

500 g makaronu typu szpecle

40 g masła

40 g mąki pszennej

600 ml mleka

gałka muszkatołowa

115 g wędzonego łososia

2 łyżki siekanego koperku

świeżo mielony pieprz

sól

1.   Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.

2.   Rozpuścić masło, wmieszać mąkę i smażyć przez 1-2 minuty. Dodawać stopniowo mleko, ciągle mieszając, do zgęstnienia.

3.   Dodać pokrojonego łososia, koperek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Mieszać przez minutę i polać makaron.

 

Spatzle with smoked salmon and dill

If you can’t find this traditional German pasta, try it with any other of your choice. We recommend penne or tagiatelle. This trio : smoked salmon, creamy sauce and fresh dill is really powerfull and complete…ideal dish for salmon lovers ;) 

500 g spatzle

40 g butter

40 g plain flour

600 ml milk

nutmeg

115 g smoked salmon

2 tbsp chopped dill

freshly grounded pepper

salt

 

1.   Cook spatzle al dente in salted water, drain.

2.   Melt the butter in a pan, add the flour and cook, stirring for 1-2 minutes. Gradually add the milk, stirring until the sauce boils and thickens.

3.   Add chopped salmon, grated nutmeg, dill, salt and pepper. Whisk for a minute, remove from the heat and pour over pasta.

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×