Bezowe markizy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dzisiaj mamy dla Was coś wspaniałego…połączenie kruchej i lekko ciągnącej się bezy wraz z czekoladowym ganache…pozwoli rozkoszować się smakiem i ukoi nerwy. Łatwy przepis i piękna prezencja zachęci do wykonania i łapczywego spożycia…

bezowe markizy2 small

Bezy:

4 białka

200 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

kilka kropel cytryny

Białka ubijamy na pianę. W momencie sztywnienia dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając na gładką, lśniącą masę. Na koniec dodajemy przesianą łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka kropel cytryny. Rozgrzewamy piekarnik do 140 st.

Na blaszce wyłożonej papierem, za pomocą rękawa nakładamy okrągłe bezy. Pieczemy ok 30min.

Czekoladowe ganache:

200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 36 %

Czekoladę pokruszyć i zalać śmietanką. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Nastęnie zostawić do przestygnięcia i schłodzić w lodówce.

Schłodzoną masę ubijać do uzyskania sztywnej masy. Masę przełożyć do rękawa i nakładać na bezy, łącząc je ze sobą.

Print Friendly
,,
3 comments on “Bezowe markizy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×