Torcik Biała czekolada i truskawka/ White chocolate&strawberry cake

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Tort z truskawkami i białą czekoladą small

 

Wciąż jeszcze możemy cieszyć się truskawkami… dostępne są na naszych targach…ceny lubelskie…od 6 do 9 złotych ;) Nie ma więc na co czekać… zróbmy wakacyjne truskawkowe ciasto :D

 

 

Biszkopt

5 jajek

2 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki mąki ziemniaczanej

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru

1 łyżka octu

 

 

Masa

300 ml śmietanki kremówki

300 g czekolady białej

3 łyżeczki żelatyny

ok 200 g truskawek

 

Poncz

sok z 1 pomarańczy

150 ml przegotowanej wody

2 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem. Mąki wymieszać razem i przesiać. Do ubitych białek dodać żółtka oraz partiami mąki mieszając delikatnie i starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia standardowej tortownicy do tzw. „suchego patyczka” (ok. 35-40 minut). Ostudzić.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, natomiast żelatynę w małej ilości gorącej wody.
  3. Śmietankę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wmieszać do czekolady, a następnie taką mieszankę przełożyć do reszty bitej śmietany. W analogiczny sposób postąpić z żelatyną- dodać do niej 2 łyżki masy śmietanowej ( aby ją zahartować), dokładnie wymieszać i wlać do pozostałej masy. Włożyć do lodówki na 10-15 minut, do lekkiego stężenia.
  4. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z wodą i cukrem pudrem. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na plasterki.
  5. Tort przeciąć na 3 części. Nasączyć pierwszą z nich ponczem, wyłożyć połowę truskawek i 1/3 masy. Nałożyć kolejny biszkopt, nasączyć i posmarować masą i położyć truskawki. Na koniec położyć ostatni biszkopt nasączony ponczem. Tort posmarować na wierzchu pozostałą masą i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

 

Sponge cake

5 eggs

½ cup potato or corn starch

½ all purpose flour

1 tsp baking powder

1 tbsp white vinegar

½ sugar

 

Filling

300 ml double cream

300 g white chocolate

3tsp gelatin

200 g strawberries

 

juice out of one orange

150 ml water

2 tbsp icing sugar

 

  1. Whisk whites until form soft peaks, add sugar gradually mixing constantly until sugar dissolves. Beat yolks with baking powder and vinegar. Shift both flour and starch, add them, yolks and oil into whisked whites and stir gently. Pur into regular sized tin lined with parchment paper. Bake in 180 degrees for 35-40 minutes.
  2. Melt chocolate over a water bath, cool it. Dissolve gelatin in small amount of hot water. Whip the cream and add 2 tbsp cream to melted chocolate and 2 to gelatin and mix well. Add everything to the rest of the whipped cream, stir throughfully and put into the fridge for 10-15 minutes.
  3. Mix orange juice, water and icing sugar. Cut sponge cake into 3 equal parts. Pour 1/3 of orange mixture over each part. Put first layer of sponge onto the serving plate and top with sliced strawberries and 1/3 chocolate cream. Repeat with remaining layers of sponge cake and filling. Remember to cover the top and sides of cake with 1/3 of the filling. Chill in the fridge for couple of hours.
Print Friendly
4 comments on “Torcik Biała czekolada i truskawka/ White chocolate&strawberry cake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×