Sernik z borówkami/ Cheesecake with blueberries

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Sernik z borówkami small

Ten piękny serniczek to dzieło Oli ;) Muszę przyznać, że smakował wyśmienicie..leciutko kwaskowaty dzięki dodatkowi tradycyjnego twarogu i jednocześnie gładszy niż zwykły sernik z powodu serka kremowego. Jak zwykle zapraszamy do kuchni ;)

 

Spód

250 g kruchych ciasteczek, rozdrobnionych

60g miękkiego masła

 

Nadzienie

250 g białej czekolady

250 g sera śmietankowego (np. cream cheese)

250 g sera twarożkowego

200 g borówek

 

Polewa

120 g czekolady gorzkiej lub deserowej

120 ml śmietanki 30%

 

Wykonanie

1. Ciasteczka wymieszać z masłem i wyłożyć tą masą tortownicę ( 20 cm), wstawić do lodówki.

2.Czekoladęrozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

3.Mikserem na średnich obrotach wymieszać ser z twarożkiem, następnie dodać czekoladę. Wmieszać delikatnie borówki. Przełożyć nadzienie na spód i wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

4.Rozpuścić czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej, ostudzić. Sernik wyjąć z tortownicy, polać polewą i odstawić na kilkanaście minut do stężenia.

 

Inspiracja: Czekolada Carla Bardi

 

 

Cheesecake with blueberries

This cake has been created by Ola ;) I have to admitt it is delicious with a little of tanginess. It has a great texture because of mixing quark and cream cheese. Beside it is so easy to make. As usual we’re inviting you into the kitchen ;)

 

Base

250 g digestive biscuits, crushed

60 g soft butter

 

Filling 

250 g white chocolate, melted

250 g cream cheese

250 g quark cheese

200 g blueberries

 

Icing

120 g dark chocolate

120 ml double cream

 

1. Mix crushed biscuits with butter and put it into the tin (20 cm), pressing well to make solid base. Put into the fridge.

2. Put cream cheese and quark into bowl and stir well, then add cooled melted chocolate and mix well. Toss 2/3 of blueberries and combine with the mixture. Pour it over the chilled base and return to the fridge for overnight or at least 2-3 hours.

3. Melt chocolate and double cream in a water bath, cool and pour over the cheesecake. Wait until icing sets before start serving it.

 

Inspiration : Czekolada Carla Bardi

Print Friendly
5 comments on “Sernik z borówkami/ Cheesecake with blueberries

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×