Mus z białej czekolady z agrestem/ White chocolate musse with gooseberries

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Mus z białej czekolady z agrestem

 

 

Niedawno wybrałyśmy się na nasz ulubiony targ i kątem oka zobaczyłyśmy coś co nas zachwyciło- agrest. Te trochę zapomniane owoce przypomniały nam dzieciństwo i wakacje spędzane u babci. Każdego roku zbierałyśmy w ogrodzie agrest, który był następnie przerabiany przez babcię na dżem truskawkowo- agrestowy. 

Składniki

200 g agrestu

5 łyżek cukru

300 ml śmietany

100 g białej czekolady

 

Wykonanie

  1. Obczyścić agrest, umyć i umieścić w naczyniu. Wsypać cukier, zagotować i potrzymać na ogniu około 5 minut. Zmiksować.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić. Wmieszać 2 łyżki ubitej śmietany w czekoladę, wymieszać. Następnie dodać resztę śmietany. Włożyć mus do pucharków, na wierzch położyć pure z agrestu, schłodzić.

 

 

White chocolate musse with gooseberries

200 g gooseberries

5 tbsp sugar

300 ml double cream

100 g white chocolate

 

  1. Wash gooseberries carefully, put it into the pan with sugar. Boil and cook for 5 minutes. Mix and cool down.
  2. Melt chocolate in a heatproof bowl over a pan of gently simmering water. Leave to cool. Whip the cream and mix 2 tablespoons into the chocolate, then add the rest of cream. Pour into glasses and top with gooseberry pure. Chill in the fridge for 2 hours.

Lato w pełni!

Print Friendly
3 comments on “Mus z białej czekolady z agrestem/ White chocolate musse with gooseberries

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×