Jagodzianki/ Blueberry rolls

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jagodzianki

 

Wyobraźcie sobie mięciutkie, pulchne, jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe nadziane aromatycznymi jagodami…. czujecie ten zapach?? To na co czekacie? Zapraszam do kuchni ;)

Przepis z Tradycyjna kuchnia polska

 

Składniki

500 g mąki pszennej

1/2 kostki masła lub margaryny

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

3 jajka

1 żółtko

5 dag drożdży

cukier puder do posypania

tłuszcz do wysmarowania blachy

sól

Nadzienie

1000 g jagód

2 łyżki cukru

1 łyżka bułki tartej

 

Wykonanie

1. Mleko lekko podgrzać, połowę połączyć z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wkruszyć drożdże, rozmieszać, odstawić, aż rozczyn podwoi swoją objętość.

2. Jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać rozczyn, pozostałe mleko, wsypać mąkę i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od miski. Dodawać powoli wystudzoną i roztopioną margarynę lub masło, wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

3. Jagody umyć, dodać cukier i bułkę tartą, wymieszać.

4. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, przełożyć na blat roboczy i odrywać równej wielkości kulki, uformować z każdej placek, nakładać nadzienie i zlepić lub tak jak my nałożyć nadzienie na wierzch.

5. Bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec 15-20 minut w 200 stopniach, aż będą złociste. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

 

 

Blueberry rolls

Ingredients

500 g all purpose flour

120 g butter or margarine

1 cup milk

3/4 cup sugar

3 eggs

1 egg yolk

50 g fresh yeast

1000 g blueberries

2 tbsp sugar

1 tbsp breadcrumbs

pinch of salt

1. Warm the milk lightly, half of it mix with 1 tablespoon of sugar, 2 tablespoons of flour and fresh yeast. Wait until it double its size.

2.Beat eggs with remaining sugar and milk, add yeast mixture, flour and pinch of salt. Knit till well combined, then add melted butter or margarine and knit again. When dough is smooth and shiny, cover with kitchen towel and let it rest until double its size.

3. Wash and drain blueberries, mix with sugar and breadcrumbs.

4. On the dusted working surface divide the dough into the same size balls and flat them. Put on every each of them 1 tbs of bluberries and either fold carefully or just like we’ve done it, put filling on the top of the dough. Put it on the gerased tin and let it rise for couple of minutes.

5. Brush rolls with whisked yolk and bake for 15-20 minutes in 200 degrees of Celsius. Cool and dust with icing sugar.

Lato w pełni!

Jagodowe lato

Print Friendly
,
6 comments on “Jagodzianki/ Blueberry rolls

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×