Pierogi po lubelsku z kaszą gryczaną i miętą/ Dumplings with cheese and buckwheat

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

pierogi po lubelsku

Pierogi, ach pierogi…. mogłabym garściami jeść ;) Uwielbiamy wszystkie rodzaje pierogów, ale te są wyjątkowe….sentymentalne…lubelskie… przypominające dzieciństwo i lato… Serdecznie zachęcamy do wykonania, szczególnie, że zawierają bardzo zdrową i bogatą w witaminy i mikroelementy kaszę. 

 

Ciasto (na około 50-60 sztuk)

3 szklanki mąki

1 szklanka wrzątku

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

Farsz

600 g sera białego półtłustego

3/4 szklanki kaszy gryczanej

3/4 szklanki wody

3/4 szklanki mleka 2%

szczypta soli

pęczek mięty

4 łyżki cukru kryształu

1 łyżka masła

1 torebka cukru wanilinowego

 

Wykonanie

1. Mąkę wsypać do naczynia, dodać sól i olej, wymieszać. Następnie wlać wrzątek, wymieszać. Jeśli ciasto wydaje się twarde należy dolać nieco wody- około 2-3 łyżki. Wyrobić ciasto łyżką a następnie ręką. Ciasto musi być elastyczne i miękkie. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut. 

2. Mleko zagotować z wodą, wsypać kaszę i gotować do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Zdjąć z ognia, przykryć, owinąć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.

3. Wystudzoną kaszę wymieszać z serem, posiekaną drobno miętą, cukrem kryształem, masłem i cukrem wanilinowym.

4. Ciasto rozwałkować cienko ( 3-4 mm) na blacie posypanym lekko mąką, wycinać szklanką. Na każdy krążek nałożyć około łyżeczki farszu, złożyć na pół i dobrze sklejać brzegi, aby farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. Odkładać na ściereczkę, tak aby pierogi się nie dotykały.

5. Zagotować 4 litry wody i łyżkę oleju. Pierogi (po około 10 sztuk) wrzucać na wrzątek i co chwilę delikatnie wymieszać  ”po dnie”, aby pierogi nie przywarły. Gdy wypłyną na wierzch, są gotowe. Wyjąć z wody łyżką cedzakową i od razu podawać lub odstawić do wystygnięcia. Najlepsze z kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym.

 

 

Dumplings with cheese and buckwheat

We just could eat dumplings all the time… we love all kinds of dumplings but these ones are special… they are from our region and remind us of our childchood and summer because of  indulgent scent of fresh mint. They contain very healthy wheat, which is rich in vitamins. 

 

Dough

3 cups all purpose flour

1 cup hot water

½ tsp salt

1 tbsp oil

 

Filling

600 g quark cheese

¾ cup buckwheat (not cooked)

¾ cup water

¾ milk- 2% (or more)

pinch of salt

3-4 sprigs of mint

4 tbsp caster sugar

1 tbsp butter

1 tsp vanilla extract

 

  1. Put flour, salt and oil into the bowl and mix. Then add hot water and stir well until combine. Knitt the dough using spoon and then your hand. It has to be smooth and soft. Wrap it into clingfilm and leave to rest for 10 minutes.
  2. Boil water with milk, add buckwheat and cook until liquid is absorbed and wheat is tender. Take the pan of the heat, cover with lid, wrap in kitchen towel and let it rest for 15-20 minutes.
  3. Cooled wheat mix with quark, chopped mint, caster sugar, butter and vanilla extract.
  4. Roll the dough until 3-4 mm thin on the lightly dusted work surface. Cut small circles using cutter or a cup. Put a teaspoon of filling into each circle, fold it and seal the edges very carefully. Leave ready made dumplings on the dusted surface or kitchen towel.
  5. Boil 4 liters of water, add 1 tablespoon oil. Put 10 dumplings at a time, stir gently so they don’t stick to the bottom of the pot. When they float to the surface, they are ready to be taken out of the water. Repeat with the resto of the dumplings. They are the best served with sour cream and some sugar on top.
Print Friendly
4 comments on “Pierogi po lubelsku z kaszą gryczaną i miętą/ Dumplings with cheese and buckwheat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×