Truskawki w tempurze z lodami w sosie karmelowym/ Strawberries in tempura with ice cream and caramel

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Truskawki w tempurze small

 

 

Zastanawiałam się, co napisać o tym deserze… wykorzystałyśmy pomysł z tradycyjnego deseru, jakim są banany w tempurze. Byłyśmy ciekawe, czy uda się w ten sposób przygotować truskawki. Wiecie co? Udało się ;) Wyszedł naprawdę zacny deser…. z kategorii tych, które robimy, gdy wszystko inne już nam się przejadło ;) 

Świeże truskawki w chrupiącej skorupce, w towarzystwie lodów i domowego sosu karmelowego ( który można by jeść łyżkami, gdyby nie był taki słodki)….po prostu mniam !

 

 

Składniki

500 ml oleju

55 g mąki pszennej

2 łyżki skrobi kukurydzianej

szczypta soli

6 łyżek zimnej wody gazowanej

200 g truskawek

cukier puder

500 ml lodów waniliowych

 

Sos toffee

100 g cukru

4 łyżki śmietanki kremówki

2 łyżki wody

Wykonanie

1.Cukier i 2 łyżki wody umieścić w naczyniu, gotować do rozpuszczenia i zezłocenia się cukru. Zdjąć z ognia i ostrożnie wlać śmietankę, mieszając do uzyskania gładkiego sosu.

2.Rozgrzać olej. Mąkę, skrobię, wodę i sól wymieszać, aby powstało luźne ciasto. Zanurzać truskawki w cieście i smażyć około 3-4 minut, odsączać na papierowym ręczniku.

3.Serwować posypane cukrem pudrem w towarzystwie gałki lodów i sosu toffee.

 

Inspiracja na tempurę Yummy Caroline Brewester

Lato w pełni!

Print Friendly
7 comments on “Truskawki w tempurze z lodami w sosie karmelowym/ Strawberries in tempura with ice cream and caramel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×