Tarta waniliowa z malinami/ Vanilla egg custard tart with raspberries

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tarta waniliowa z malinami

 

 

Wybrałyśmy tą tartę z powodu pięknego zdjęcia w książce Cookery Book. Musimy przyznać, że nie zawiodłyśmy się…tarta jest naprawdę smakowita, a zapach skórki pomarańczowej roznosi się po całym domu i pięknie komponuje z malinami. 

 

Składniki na ciasto

175 g maki pszennej

125 g masła

25 g cukru waniliowego

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

1 żółtko

175 g malin

Wypełnienie

2 duże jajka

2 duże żółtka

40 g cukru

450 ml śmietanki kremówki

1/2 laski wanilii lub cukier wanilinowy

 

Wykonanie

1. Składniki na ciasto sprawnie zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Posypać mąką blat i wałek, ciasto rozwałkować, aby wyłożyć formę o wielkości 20 cm. Wysmarować formę masłem, wyłożyć ciastem, obciąć nadmiar ciasta i nakłuć widelcem ciasto. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub ryżem i piec w 200 stopniach przez 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5-7 minut do zbrązowienia. Wyjąć ciasto i ostudzić przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni.

3. Całe jajka, żółtka i cukier ubić dobrze w naczyniu. Śmietankę z wanilią lub cukrem wanilinowym podgrzać prawie do zagotowania ( nie gotować !!), wlać do jajek ciągle mieszając. Tak przygotowaną mieszaninę wylać na przygotowany spód i piec przez 45 minut. Ostudzić całkowicie, wyjąć ostrożnie z formy i udekorować świeżymi malinami.

 

We have chosen this tart because of the beautiful photo in Cookery Book. We have to admit…we aren’t dissapointed… it’s totally delicious…orange infused base goes very well with vanilla cream and tangy raspberies! We strongly recommend this tasty treat ;)

The recipe is in original from Cookery Book

 

Ingredients for base

175 g (6 oz)plain flour

125 g (4 oz) unsalted butter

25 g (1 oz) wanilla sugar

1 tsp grated orange zest

1 medium egg yolk

flour to dust

175 g (6 oz) raspberries

Ingredients for filling

2 large eggs

2 large egg yolks

40 g (1 1/2 oz) golden caster sugar

450 ml (2/3 pint) single cream

1/2 vanilla pod, split lenghtways

 

1. Using your fingertips rub the flour and butter together to break the fat down into tiny pieces, then add orange zest and yolk and mix briefly. ( You can mix it also in a food processor, but be sure not to over- worked it). Wrap into clingfilm and refrigerate for 30 minutes.

2. Roll out the pastry on a lightly floured work surface and line greeased 20 cm ( 8 in) tart tin. Prick the base all over with a fork.

3. Preheat the oven to 200 of Celsius ( 180 Celsius fan oven, mark 6). Cover base with greaseproof paper, spread baking bins and bake for 15 minutes. Remove paper and beans and bake for another 5 minutes. Remove from oven and leave to cool for 15 minutes. Reduce the temperature to 150 Celsius (130 Celsius fan oven, mark 2).

4. Put eggs, yolks and sugar into a bowl and beat well. Put the cream and vanilla into a pan and heat until the cream is almost boiling (but not boil it!!). Pour it onto the egg mixture, whisking constantly, then strain into pastry case. Beke for 45 minutes until softly set. Leave to cool completely and top with raspberries.

 

*Remember to wash orange carefully before you grate the zest 

Print Friendly
6 comments on “Tarta waniliowa z malinami/ Vanilla egg custard tart with raspberries

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×