Kalafior w sosie serowym / Cauliflower in cheese sauce

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 

kalafior w sosie serowym
Uwielbiamy kalafiora, a w takim wydaniu jest wprost nie do odparcia:-) 
 
Składniki
1 duży kalafior
50 gram startego sera
sól
Sos
300 ml mleka
1 plaster cebuli
15 g masła
15 g mąki
50g sera np. Cheddar
sol,pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
1 Wlać mleko do naczynia, dodać cebulę, doprowadzić nieomal do wrzenia, ostudzić.
2. Rozpuścić masło na patelni, dodać mąkę i przesmażyć przez minutę. Zdjąć z ognia, wlewać stopniowo mleko, ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Postawić sos na ogniu, mieszać cały czas, aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i wmieszać połowę sera.
4. Włożyć kalafior do naczynia, zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut, odcedzić.
5. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać serem. Zapiec przez 3-4 minuty w opcji grill.
kalafior w sosie serowym 2
We just love cauliflower ! It’s delicious served plain or with butter and breadcrumbs. We came upon this recipe yesterday and we decided to do it….like…who doesn’t like melted cheese ? ;) We must admitt….we just love this dish.. cauliflower is tender, sauce heavenly smooth and the smell is just indulgent :D
Ingredients
1 cauliflower
salt, ground pepper, freshly ground nutmeg
300 ml (1/2 pint) semi- skimmed milk
1 onion slice
1 bay leaf
15 g (1/2 oz) butter
15 g (1/2 oz) plain flour
50 g (2 oz) cheese- Gruyere or mature Cheddar
1. Preheat the grill. Remove the coarse outer leaves from the cauliflower, wash under the tap.
2. Put the cauliflower into a pan, with stem down, pour over boiling water to cover the cauliflower, add a pinch of salt and boil for 15 minutes. It should be tender but not mushy.
3. Pour the milk into the pan, add onion and bay leaf. Bring to boil and remove from the heat for 20 minutes.
4.Melt the butter in a pan, stir in the flour, cook for 1 minute. Watch not to burn it. Remowe from heat and gradually pour milk, whisking constantly. Return to the heat, simmer gently for 2 minutes, until sauce is thickened. Remove from the heat again, add half of the cheese, season with salt, pepper and grated nutmeg.
4. Preheat the grill. Drain the cauliflower, put it into an ovenproof dish. Pour the cheese sauce over it, sprinkle with remaining cheese, then grill for 2-3 minutes until golden on top.

Zutaten

1 groß Blumenkohl

50 gram reiben Käse

Salz

Sos

300 ml Milch

1 scheibe Zwibeln

15 g Butter

15 g Mehl

50g Käse zb. Cheddar

Salz,Pfeffer, Muskatnuss

Zubereitung

1. Butter schmelzen, Zwiebelwürfel farblos anschwitzen.

2. Mehl anstäuben, mit anschwitzen (es darf nichts braun werden). Wenn das Gemisch heller

geworden ist, Milch dazugießen und unter ständigem Rühren aufkochen und mindestens 15 min.

köcheln lassen, unterrühren, mit Salz, Pfeffer, Muskat würzen, halbe Käse dazugeben.

3. Blumenkohl waschen, in Röschen teilen, Blumenkohl in reichlich kochendem Salzwasser 1 5

Minuten garen, abgießen, abtropfen lassen.

4. Gemüse in eine Auflaufform geben, Käsesoße darüber gießen und Käse bestreuen 15 Minuten

überbacken .

Print Friendly
5 comments on “Kalafior w sosie serowym / Cauliflower in cheese sauce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×