Babeczki à la Romanow

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Deser Romanow small

Jestem łasuchem….przyznaję się szczerze….ale te babeczki to moje kolejne przełomowe odkrycie….jem je już kilka dni z rzędu, bo nie mogę się opanować… kruche ciasto – najlepsze jakie jadłam….kruche nie tylko z nazwy ( przepis mam od mamy, która nie wie, skąd go posiada ;)  Nakładanie nadzienia dopiero po upieczeniu babeczek to świetny pomysł, ponieważ ciasto na spodzie nie robi się zakalcowate….ponadto gorące truskawki w towarzystwie pomarańczowej nuty i świeżej bitej śmietanki to mistrzostwo….spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. 

Tej pozycji dajemy potrójne MNIAM !

 

Ciasto

30 dag mąki

szklanka cukru

20 dag masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko surowe

1 całe jajko

3 żółtka gotowane

 

Wykonanie

1.Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, oformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

2. Ciasto rozwałkować na wysypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać koła i wyłożyć ciastem foremki ( silikonowe lub posmarowane tłuszczem metalowe). Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut, do zrumienienia. Ostudzić.

 

Wypełnienie

sok z 2 dużych pomarańczy

2 łyżki cukru

2 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau ( pomijamy w wersji dla dzieci )

250 g truskawek

200 ml śmietanki słodkiej

cukier waniliowy

 

Wykonanie

1. Sok pomarańczowy, likier i cukier umieścić w naczyniu, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Dodać umyte i pokrojone na ćwiartki truskawki, gotować przez 30 sekund.

2. Smietankę ubić na sztywno wraz z cukrem waniliowym.

3. Napełniać babeczki truskawkami, dekorować bitą śmietaną i natychmiast podawać.

 

 

Okej…..idę zjeść kolejną babeczkę ;)

*inspiracja nadzienia- Yummy by Caroline Brewester

Lato w pełni!

Print Friendly
20 comments on “Babeczki à la Romanow
  1. skład super ale mam wątpliwości co do konsystencji masy śmietanowo – pomarańczowo -truskawkowej , moim zdaniem przy takich składnikach masa nie utrzyma sztywności !

    • dziękujemy za komentarz… truskawki są kładzione na ciasto, a na to śmietana oddzielnie i przeznaczone do natychmiastowego spożycia, także nie ma mowy o jakimkolwiek „utrzymywaniu się” ;) chociaż muszę dodać, że zostało nam dwie niedojedzone babeczki na stole i trzymały się dobrze ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×