Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

chicken1 schwardzwald

 

Sesja ciąg dalszy, więc i posiłków 5 minutowych ciąg dalszy ;) Dzisiaj pyszna propozycją, którą można wykonać w przeciągu kilku minut a potrzeba nam zaledwie 2 składników (trzech jeśli mamy czas na zamarynowanie kurczaka w maślance). 

Nie solimy kurczaka….szynka jest wystarczająco słona. 

 

Składniki (dla 3 osób)

1 filet z kurczaka

1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej ( my kupujemy w Lidlu)

200 ml maślanki ( do marynaty)

Wykonanie

1. Filet z kurczaka myjemy dokładnie, dzielimy na 6 porcji, wkładamy do naczynia i zalewamy maślanką na 30 minut ( opcjonalnie, chociaż zalecane- kurczak będzie bardziej soczysty).

2. Filety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym układamy po plastrze szynki. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut ( mięso jest upieczone, jeśli po wbiciu wykałaczki nie wycieka różowa lecz przezroczysta ciecz).

3. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, podawać wedle uznania ;)

 

chicken2 schwardzwald

Print Friendly
4 comments on “Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×