Sztabki czekoladowe z ryżem i bakaliami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

blok z ryżem2 (1)

 

 

Ostrzegamy, że w okresie czerwcowym będzie mnóstwo przepisów na delicje z truskawkami, dlatego dziś przełamujemy tendencję i proponujemy coś czekoladowego….sesja w trakcie, być może ktoś potrzebuje wzmocnienia tak jak my ;)

Ryż preparowany i blok czekoladowy o wspomnienie dzieciństwa. Na przekór codziennym stresom….. zaszyj się w kuchni i delektuj tym smakowitym przysmakiem. 

Zaletą jest szybkość przygotowania- bez czasu oczekiwania, to około 15 minut ( my gdy nie możemy się już doczekać zawsze podjadamy jeszcze ciepłą masę z garnka ;)

Deser- marzenie :)

Składniki

100 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao

100 g masła

100 ml wody

2-3 łyżki cukru pudru

pół szklanki mleka w proszku pełnotłustego

paczka ryżu preparowanego ( ok 70 g)

2-3 łyżki orzechów- u nas arachidowe

2 łyżki rodzynek

 

Wykonanie

1. W naczyniu umieścić masło, wodę i cukier puder, rozpuścić. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę i mieszać do roztopienia.

2. Mieszankę lekko ostudzić (ok 5 minut), dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać lub zmiksować. W masę wmieszać posiekane orzechy, rodzynki i ryż preparowany ( na tym etapie możemy już podjadać).

3. Foremkę wyłożyć folią spożywczą ( nie aluminiową, ponieważ ciężko ją później odczepić), przełożyć masę, lekko ugnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Print Friendly
3 comments on “Sztabki czekoladowe z ryżem i bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×