Pyszna tarta z truskawkami i waniliowym kremem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tarta z truskawkami

 

Sezon na truskawki oficjalnie zaczęty…. w domu pojawiają się wiec wypieki na bazie naszych ukochanych owoców. Dziś aromatyczna tarta, z kremowym wypełnieniem i świeżymi truskawkami…. co tam diety… chwilo trwaj ! 

 

Składniki na ciasto

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła, drobno posiekanego

50 g cukru

1/4 łyżeczki soli

2 duże żółtka

2 łyżki zimnej wody

Wykonanie

1. Umieścić mąkę, masło, cukier i sól w misce i rozdrabniać, aż wytworzą się okruchy ( można za pomocą robota kuchennego). Następnie dodać żółtka i wodę i zagnieść ( podsypać mąką, gdyby zbytnio przyklejało się do rąk). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wyłożyć natłuszczoną tortownicę o średnicy ok 30 cm. Nakłuć widelcem ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na tarcie położyć papier do wypieków i obciążyć suszonym grochem lub ryżem. Piec 15 minut. Następnie usuń papier i obciążenie i piecz 10-12 minut do zrumienienia.

 

Składniki na waniliowy krem

150 g cukru

6 łyżeczek skrobi kukurydzianej ( można zastąpić ziemniaczaną)

1/8 łyżeczki soli

750 ml mleka

1 torebka cukru wanilinowego, 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 2-3 krople aromatu waniliowego ( ew. laska wanilii)

3 żółtka

ok. 300 g owoców ( zależy jak grubą warstwę chcemy ułożyć na tarcie)

Wykonanie

1. Żółtka zmiksować.

2. Do rondla wsypać cukier, skrobię kukurydzianą i sól. Stopniowo wmieszać mleko. Nieustannie mieszając podgrzewać miksturę przez około 5 minut, aż zagęści się i pojawią się pęcherze powietrza.

3. Gorącą miksturę wlewać do żółtek, ciągle mieszając. Następnie podgrzewać przez kolejne 3 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia i wmieszać aromat lub esencję waniliową. ( Cukier waniliowy należy dodać wraz ze zwykłym cukrem do mleka)

4. Krem przełożyć do miski i wstawić do naczynia z lodowatą wodą. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

5. Krem przełożyć na ostudzony spód ( można ciasto posmarować dodatkowo dżemem truskawkowym). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry truskawki, posypać startą białą czekoladą, schłodzić.

 

*przepis wydaje się długi, ale przygotowanie tego ciasta jest dosyć proste i szybkie, jeśli właściwie zorganizujemy sobie czas, np. zrobimy nadzienie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce. 

*inspiracja C.Bardi „Czekolada”

Lato w pełni!

Print Friendly
5 comments on “Pyszna tarta z truskawkami i waniliowym kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×