Szybki torcik jagodowo- śmietankowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

torcik jagodowo- śmietankowy

 

Dziś coś na szybko… gdy odwiedzają nas niespodziewani goście, albo spodziewani, ale nie mamy czasu, lub też „zjadłoby się coś słodkiego, pieczonego” ;)

Przejrzałyśmy zapasy spiżarni, którą trzeba już opróżniać przed nadchodzącym latem….wzrok nasz padł na słoiczek dżemu jagodowego… rzekłyśmy tylko dwa słowa MNIAM MNIAM :P i zabrałyśmy się do roboty. 

Wybaczcie zdjęcie, ale była to już późna pora a nie było szans na dotrwanie ciasta do rana;)

Ciasto lekkie, niezbyt słodkie, do wykonania w godzinę. 

 

Składniki na biszkopt

5 jajek

5 łyżek cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po jednym żółtku, ciągle miksować.

3. Do ciasta dodać kolejno mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksować.

4. Wyłożyć do  tortownicy i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić, pokroić na 3 jak najcieńsze warstwy. ( Jeśli się nie uda, mogą być 2 ).

 

Nadzienie

500 ml śmietanki kremówki

2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżeczka żelatyny lub zagęstnik do śmietany, jeśli preferujecie

dżem jagodowy ( u nas słoiczek 200 g)- jeśli nie mamy dżemu można dać świeże owoce lub dżem o innym smaku np. wiśniowy

 

Wykonanie

1. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody, ostudzić lekko.

2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Łyżkę ubitej śmietany przełożyć do żelatyny i dokładnie wymieszać. Taką mieszankę wlać do reszty śmietany, wymieszać.

3. Poszczególne warstwy biszkoptu smarować dżemem jagodowym i przekładać bitą śmietaną. Dekorować według uznania- u nas krokant orzechowy.

 

*przełożyłyśmy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskałyśmy masę na poszczególne warstwy

*śmietana ubita jedynie z cukrem waniliowym nie jest mdła, jak ma to miejsce gdy robimy śmietanę z dodatkiem cukru pudru

Lato w pełni!

Print Friendly
19 comments on “Szybki torcik jagodowo- śmietankowy
  1. o żesz ło żesz jaki cudnie przecudnie uroczy torcik! pieeeenkny :) papa mi się cieszy na sam widok! już sobie wyobrażam jak bym go w trybie natychmiastowym zamiatała z talerzyka do ostatniego okruszka ! jadłabym ojjj jadła :) się muszę za ten przepis zabrać bez dwóch zdań i to szybko :D

    zapraszaju do mnie na bardzo fajnego sernika, który sprawia, że wszyscy, ale to naprawdę absolutnie wszyscy uśmiechają się na jego widok ;)
    http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/biedronka-sernik-na-zimno.html

    Pozdro&mniam:)

  2. No cóż, można kupić biszkopt, oraz bitą śmietanę w sprayu, posypać cukrem pudrem bo jest trochę mdła,i mamy to samo w 5 minut.
    polecam

  3. Obrzydliwe te wasze komentarze. Włażą na każdy blog tylko po to,żeby siebie i swoje wypociny reklamować. Mają w doopie Twój przepis -tak jak i wszystkie inne, byle tylko kogoś do siebie ściągnąć. Mam nadzieję, że zaznacząją chociaz opcję – spamer.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×