Truskawki pod bezową kołderką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

tarta rabarbarowa

Nareszcie pojawiły się na rynku polskie truskawki. Można je wykorzystać do zrobienia pysznego ciasta, które towarzyszy naszej rodzinie odkąd tylko pamiętamy. Tym razem zmieniłyśmy jedną rzecz- truskawki położyłyśmy na bezpośrednio na ciasto, zamiast mieszać je, tak jak nasza mama z bezą. Obydwie wersje są równie pyszne! Już nie możemy doczekać się jagód, które również podajemy w tej postaci. 

 

Składniki na ciasto

220 g mąki pszennej

120 g masła

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki cukru pudru

szczypta soli

2 żółtka

Składniki na wypełnienie

300 g truskawek

2 białka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

100 g cukru kryształu

Wykonanie

1. Miękkie masło posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto ( nie należy ugniatać go zbyt długo, tylko do połączenia składników). Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub na papierze pergaminowym i wyłożyć ciastem nasmarowaną masłem formę ( wielkość 23-25 cm). Ponakłuwać ciasto widelcem i piec 20 minut w 180 stopniach ( do zrumienienia).

2. Truskawki umyć i odszypułkować. Odsączyć na ręczniku papierowym.

3. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru i mąkę ziemniaczaną.

4. Na podpieczony spód wyłożyć truskawki i bezę. Piec w 160 stopniach przez 25 minut ( do zrumienienia bezy). Podawać na ciepło lub zimno. *

 

*my wyjadamy prosto z pieca, pachnące, ciepłe, z chrupiącą bezą ;)

 

tarta rabarbarowa 1

 

Print Friendly
7 comments on “Truskawki pod bezową kołderką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×